We launched new forums in March 2019—join us there. In a hurry for help with your website? Get Help Now!
    • 36678
    • 152 Posts
    Когато ние мигрираме(и не само)се случва да се наложи изтрием/преместим някоя статия и адресът който остава като стар несъмнено ще доведе до 404, ако не го пренасочим. От гледна точка на хора и търсачки това не е добре за нас. Как да решим проблема? Стандартният метод не помага. Цяла нощ(под напрежение) ми струваше когато мигрирах със сайта си за да открия тези редове (в случая ви ги давам дори по-синтезирано отколкото първоначално го намерих).

    В .htaccess веднага след
    RewriteBase /
    добавете
    RewriteRule stariqt-adres.html /noviqt-adres.html [R=301,L]


    Тази операция се повтаря толкова пъти колкото адреси искате да добавите за пренасочване към новият ресурс.
    Ще ви предупредя обаче, че не е хубаво да товарите много този файл защото това забавя малко или много работата на сайта ви(особено ако стане много голям) така, че гледайте да не се налага.
    Има варианти това да стане и със модул в MODx, но до момента, аз работещ вариант от предоставените не намерих. Някой ако знае и иска може да сподели.
    Надявам се да ви е било полезно!
      Multylingo 1.0 alpha (snippet + plugin) - For creation a full-featured multilingual site with MODx Evo
      My sites:
      Мисли, интересни мисли
      • 17750
      • 78 Posts
      Когато се мигрира, миграцията се извършва на база "документ" и записване на данните в таблицата на документите в БД на МОДекс. При точно изпълнена миграция всички трябва да е на мястото си както е било.

      В Инструменти->Конфигурация в мениджъра, има таб Френдли УРЛ - има си настройки как да се извеждат адресите, а в .htaccess-а, в главната директория е записано и правилото за обработка.

      Следователно, достатъчно е при миграция или редактиране в полето "alias" да се добави името на .html страницата, за да се изведе тя коректно.

      За изтрити страници е некоректно да се прави пренасочване, тъй като тя вече не съществува. Тук е удачно да се ползва 404 в репозиторито на МОДекс /документ, който същевува в мениджъра, ако при инсталацията се избира "създаване на примерен сайт"/
        • 36678
        • 152 Posts
        Съгласен съм със Lyubomir относно препоръките които дава. Обаче понякога няма мърдане...
        Понякога някои особености на сайтовете не позволяват друго освен 301.
        Ще ви дам един често срещан пример.
        Идвате от друга CMS система която не е и чувала за нормални адреси(понякога това става защото не сте я настроили или просто не е позволявала), а са били от типа http://www.vashiqtsait.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3434&mode=thread&order=0&thold=0. Ясно е, че няма мърдане...
        Понякога се случва да сбъркате някой alias и да го откриете едвам по-късно. Тогава също прилагам 301.
        Аз обаче имах друга особеност в адресите която и при началните знания и в случая просто не можеше да стане по този начин и се принудих да прибегна до крайната мярка 301. За пореден път обаче казвам, ако може просто не стигайте до този момент да добавяте 301.
          Multylingo 1.0 alpha (snippet + plugin) - For creation a full-featured multilingual site with MODx Evo
          My sites:
          Мисли, интересни мисли