We launched new forums in March 2019—join us there. In a hurry for help with your website? Get Help Now!
    • 16800
    • 3 Posts
    Привет на всички.
    Виждам че има хора с опит в тази система. И доколкото прочетох не е поредната портална система.И събуди интерес във мен.
    Аз по принцип ползвам Друпал. Системата е доста гъвкава и ме задоволява. Тя също може да се нарече CMF.
    Ни мисля че е на малко по-високо ниво от MODX. Като по по-високо ниво имам предвид че в MODX нещата се правят по ръчно.
    Но за някои проекти ми трябва да сляза на по ниско ниво. Но е ми се иска пък да ползвам adodb и smarty примерно.
    Разглеждал съм системи на базата на MVC като CakePHP и CodeIgniter. Според вас къде се позиционира MODX.
    Между Дръпал и CakePHP като ниво на ръчен труд и лекота на администрация и разработка.
    И в крайна сметка става ли за разработка на интернет приложения или е по скоро ориентирана към правене на сайтове и портали.

    Незнам дали успях много точно да се изразя.
      • 36678
      • 152 Posts
      Добре заварил ldbl. Въпросите които даваш са интересни и нямат еднозначен отговор. Затова ще се впусна в разсъждения, които ако не ти се четът можеш да погледнеш направо вкрая grin(последните абзаци). Според мен се изрази точно. Най-често на мен не ми разбират от съкращавания големи така, че този път ще бъда излишно обстоятелствен.

      За мен като минал през няколко системи и спрял се в края на MODx бих казал, че всичко зависи от проекта. И според мен е удобно сравнението (като не се ангажирам с мнението на останалите) което се среща и при сравнение Windows и Linux. Казват, че потребителите на windows все еднo карат сериен модел кола - удобна, лесна за оправяне, но серийна (каквото дадено такова няма особено мърдане-преправяне). Докато при потребителите на Linux (дистрибуциите) все едно се кара болид от формула 1 - бърз, мощен, но с големия недостатък, че иска настройване. Ако не е настроен хубаво все едно караш "трактор" Готовите продукти като Joomla, Drupal и т.н. носят готови решения с всичките добри и лоши страни. За да получиш глезенето това е на цената на повече системи процеси и натоварване. Вярно е, елементарни са като подръжка, но в голяма степен ти не знаеш къде заминават ресурсите. Ако решиш да махнеш някои неща или решиш да костумизираш, неща дадени наготово при тези продукти понякога ще ти е супер лесно, друг път обаче ще ти се "разплаче фамилията".

      От друга страна може да стигнем и до другото. Ако не си просто начинаещ откъм PHP,MySQL като бонуси Аjax и по-съвременните решения Ruby и т.н. , на ти си с компютърната сигурност и разполагаш с доста време правиш си сам или се хващат много хора борейки се за всеки проект със специфично за него решение. Това е най-скъпия вариант. Обаче наред с всичко ти трябва да мислиш за SEO, Дизайн, системни ресурси, бъдещо лесно обновяване (Plugins) и т.н. Знаете недостатъка на отворения код и предимствата му.

      В крайна сметка няма идеален продукт за всичко. Трябва да знаеш колко статии ще има, каква сигурност искаш, SEO, колко си на ти с кода, колко е на ти с кода клиентът(тук вече няма мърдане) на който даваш готовото решение, какво ще прави(корпоративен сайт, електронен магазин, проста страничка която няма да се бара и т.н.). За много от нещата относно продуктите можеш да научиш ровейки освен в сайта на производителя му, а и наблюдавайки мненията на хората за него извън този сайт. Например на мен ми направи особено впечатление почти никаквата липса на форум сигурност (няма оплакали се от взлом откъм продукта и наред с това други неща)

      В този продукт могат да се съчетават както PHP код така и чист HTML, стъпвайки на едно стабилно ядро. Можеш да местиш нещата както ти уйдиса спиран само от твоята фантазия. Аз още се уча на този продукт. Както казах преминах и през други. Виждам недостатъците му, но той най-близо се доближава до това което бих направил, ако правя готово решение, но просто стилът ми на работа съвпада със заложеното. Има SEO-то което искам. Не ровя като откачен из чист PHP код, защото има готови решения много от които са направени "един път". Ако минеш обаче етапът на разработка на решенията се държи като настроен Linux - стабилно, лесно за обслужване, при грешки даваща явна картина какво се е случило, даващо логове от влизанията. И тък като не съм ревностен фанатик ще ти кажа и недостатъците: ако не ти се занимава и искаш готови неща без да ти пука за реусурси SEO, сигурнот и пипане малко повече от съвсем готовите решения(лесно може да се оправиш разбирайки веднъж философията му и съчетавайки с документацията и ровенето из форума) не се захващай. Друг голям проблем е невъзможноста за нормална работа когато статиите(contents) станат повечко (около 5000). Това се предполага да бъде решено като проблем при дългоочакваната Революция (MODx 2.0 Revolution). Разибира се има и други недостатъци, но за някои хора те са предимства.

      Отговора на въпроса ти ....Между Дръпал и CakePHP ....?
      Посредата, но по-близо до CakePHP съчетавайки предимства и част от недостатъците на двете. Аз мисля, че там се намира MODx, но както казах това е лично мое мнение. Както казах по-горе, много важно е какво правиш, за да избереш подходящият продукт.

      "...става ли за разработка на интернет приложения или е по скоро ориентирана към правене на сайтове и портали."
      Определено да, но пак казвам зависи какво правиш. За някои неща могат да се намерят и по-подходящи решения.

      Надявам се да съм ти бил поне малко полезен. Всеки тук има различни познания за различните неща(някъде е по-добър другате не толкова запознат) и надявам се и те да се включат за да ти дадат своите гледни точки.

      Успех от мен!
        Multylingo 1.0 alpha (snippet + plugin) - For creation a full-featured multilingual site with MODx Evo
        My sites:
        Мисли, интересни мисли
        • 16800
        • 3 Posts
        Привет sykrateno,
        Първо благодаря за обширния отговор. Иска ми се да уточня какво имам предвид под интернет приложение.
        Примедно програма с табове с DBGrid както изглежда да речем една нормално приложение за windows. Разбира се това включв Ajax и всичките му там глезотии.
        И сега да премина към един конкретен пример за да мога да разбера нивото на абстракция ако мога така да го нарека.
        Да кажем че в сита искаме да имаме статия която е от тип новина и статия която е тип проект. Това разбира се е логическо разделение.
        Едната статия искаме да има едни полета които да се попълват а другата други.Примерно новината да има свързани новини към нея а проекта да има свързани потребители към него. Как се подхожда в MODX трябва ли аз да създам таблици за този логически тип.
        Как се добавят и различните полета към различния тип съдържание.Ръно с SQL или има някакъв друго начин.
        Също ако искам да иавадя определен тип статии на първа страница ръчно ли трябва да напиша SQL-a или има някакъв друг начим в MODX.
        Защото примерно в Drupal има 2 модула които правят точно това. Единият дава възможност да добавях полета към дадено съдържание.
        А другият да избираш какво съдържание да се покаже и точно кои полета и как.


        Надявам се да съм успял да обясня.
        Поздрави.
          • 36678
          • 152 Posts
          Разбъркано ще ти отговарям...

          Също ако искам да иавадя определен тип статии на първа страница ръчно ли трябва да напиша SQL-a или има някакъв друг начим в MODX.
          Това се прави просто с Ditto. Рагледай параметрите му. Където искаш и каквото искаш ти го вади както си прецениш ти. Просто ми скри шапката. Ей на виж във форума (бг секцията) какво ми препоръчват. Просто не очаквах това да прави.

          Едната статия искаме да има едни полета които да се попълват а другата други.Примерно новината да има свързани новини към нея а проекта да има свързани потребители към него. Как се подхожда в MODX трябва ли аз да създам таблици за този логически тип.....

          Определено не! TV ли му викаха на това което искаш да направиш. Разгледай го. Признавам си че съм нов в това нещо, макар, че ако добре те разбирам мога да го осъществя с помоща на темплейтите и в тях интегрирани разни модули за вадене на близки статии (във пo-простият вариант става и Ditto ,но има и други готови модули за това и с различна логика) Относно другото разгледай какво са ми отговаряли за потребителските нива.
          Ако не съм те разбрал добре или това не е решението пак опираме до TV джиджавките които могат да бъдат проследени в други секции на форума как се правят или тук някой по-разбиращ да ти обясни чалъми. Както казах новак съм и се уча още.

          Примедно програма с табове с DBGrid както изглежда да речем една нормално приложение за windows. Разбира се това включв Ajax и всичките му там глезоти

          Те тук съм пас. Нямам представа как изглежда. Гледах им сайта няма картинки няма демо - само приказки. Като цяло табове винаги може да се интегрират (въпрос е на дизайн). AJAX елементите също са така. При MODx има едно компонентче удобно за форми. Но, както казах пас съм.
          Другите са по-разбиращи. Ако не разгледай англоезичния форум и попиши там. Аз с моя английски дето е ужас ме разбраха хората и ми отговориха много бързо.

          Съжалявам, че българската секция е толкова малко активна и апелирам към събуждане както би проследил в малкото теми.
            Multylingo 1.0 alpha (snippet + plugin) - For creation a full-featured multilingual site with MODx Evo
            My sites:
            Мисли, интересни мисли
            • 17750
            • 78 Posts
            Интересна дискусия се е заформила. grin

            От опита ми с най-различни системи за управление на съдържание (някои разбира се чисто информативно - инсталация и разглеждане на начина на действие), мога най-отговорно да заявя, че MODx е на ПЪРВО място!!! Най-доброто правено някога!!! За двете ми години опит и използване на системата - няма нещо което да не може да се направи с нея.

            Няколко характеристика е нужно да отбележа. Първо - трябва да се отдели време за да се разбере начина и на работа. Колкото по-бързо се разбере, че съдържанието се подрежда в документи във дървовидна йерархия и че обработката (извеждане, модифициране, изтриване) става с набор инструменти (снипети, чънкове, шаблонни променливи) толкова по-лесно се използват впоследствие възможностите на системата.

            Когато се говори за фреймуърк, трябва да се разбере, че този фреймуърк е отворен тип. Ограничението е само в това, че ако пишеш PHP код, то ще го сложиш в снипет, ако правиш HTML код, ще го сложиш в чънк, но пък винаги можеш да ги съчетаваш помежду им. Има не малък набор от API функции, които обогатяват възможностите за действие.

            Друго предимто - ядрото. Ако се ползва изцяло фреймуърка и API функциите, то кода минава изцяло през ядрото (т.нар. парсване на кода) по този начин ако има пропуск - грешен код, или грешно викане на инструмент, ще отчете грешка. По този начин - ядрото е капсуловано - т.е. няма как да ти изпълни грешен код. От тук идват и много малкото новини в секцията за сигурност във форума - сигурността а на много високо ниво (пак отбелязвам, че само ако се ползват фреймуърка или API функционалността)

            Много интересен начин за добаяне на AJAX По този начин AJAX става вътрешен за ядрото, което го прави защитен и много лесен за модифициране и добавяне на функционалност.

            Много важно предимство е възможността за даване на "роли" за уеб-потребителите. Така системата има възможност за различните права на достъп да показва различно съдържание.

            Богата функционалност предлага и мениджъра на системата. Чрез него лесно се конфигурират основните параметри на сайта, а също така дава бърз достъп за модифициране на документи или добавянето на нови инструменти.

            От богатата гама от ресурси, може да се избере такъв ресурс (или съчетание от няколко), който да дава търсения резултат, но също така, дават възможности и за модифициране, да си ги направиш по свой вкус, стига да носи това чаканата ефективност.

            Екипът от разработчици има виждане и за бъдещето. В следващата версия - 2.0 Революция ще бъдат добавени, т.нар. транспортен модел, с което директно ще могат да се инсталират или експортват инструменти, а така също и управление на много сайтове, с един мениджър, което ще направи системата истински трепач. И понеже има мислене как да се развива, прави системата привлекателна.

            Относно четенето на английска документация, ако се затруднявате, можете да ползвате това - Google Преводач. Основните неща се разбират, но все още има и смешни неща, като се чете "превода" grin

            Относно българската общност, за да има активност, не е достатъчно само да се пише в българското комюнити тук, необходими са и други мерки в тази насока и се радвам, че не малко неща се свършиха напоследък, така, че очаквайт развитие. grin

            Приятно модексиране желая grin
              • 16800
              • 3 Posts
              Привет отново,
              Аз питах за да добия обща представа първоначално.
              Ако се захвана по-сериозно със тази система ще имам и по-конкретни въпроси.
              Но преди това ще трябва да се занимая с терминологията и организацията на самата система.
              За да съм по наясно кое и как.
              Планирал съм тези дни да прочета малко повече за системата.

              Поздрави на всички и благодаря за отговорите.