We launched new forums in March 2019—join us there. In a hurry for help with your website? Get Help Now!
    • 17750
    • 78 Posts
    Вече имаме инсталиран MODx CMS. Време е да надникнем в "кухнята".

    Manager-а е командният пулт на всичко, което се случва или ще се случи със съдържанието на Вашия сайт. От тук управлявате всички ресурси, които са предоставени.

    Няма да описвам всички менюта и подменюта в manager-а. Искам да се спра на по-важните особености.

    От "Инструменти"->"Конфигурация", можете да зададете основните настройки на сайта си.

    Нека разгледаме обстойно подпрозореца в ляво, където е дървовидната конструкция на документите /страниците/. Предполагам, че ако сте направили нова инсталация, сте избрали да ви се зареди "примерно" съдържание, така, че разполагате в момента с някакви документи.
    Отворете някой от тях - след това - "Редактиране".
    Важно е да познавате тази структура, по точно атрибутите на документа. Както споменах в началото на "стъпките", тук се крие разликата от порталните системи, а колкото по-добре я познавате, толкова по-лесен ще е контрола и управлението на съдържанието в документите.

    "Общи настройки"
    "Заглавие", "Дълго заглавие", "Описание", "Резюме (introtext)" са полета, които имат съществено значение, ако ползвате готов или Ваш шаблон за извеждането им в страницата. Добре е да се попълват винаги когато се създава документ, тъй като си направите шаблон за извеждане на тези компоненти, то те ще си отидат "по местата", т.е., ако сте "заложили" в шаблона си "Заглавие" да се появява в лентата на браузъра, "Дълго описание", да е текста, който ще е най-отгоре на страницата Ви, "Описание" да е удебелен абзац, а "Резюме", да е италик абзац под предния. Това е пример, винаги можете сами да определите кой компонент къде и как да се извежда. Но и винаги е по-добре да ги има попълнени, отколкото да са празни, тъй като когато Ви хрумне друга идея по-извеждането им, няма да се тюхкате, че не сте си ги попълнили  smiley.

    "Псевдоним на документа" - Ако от конфигурацията сте избрали да ползвате "Приятелски URL адрес", то чрез този псевдоним, можете да извикате документа и като: http://вашиятсайт/псевдоним

    "Атрибути на връзката" - това поле е ясно  smiley Щракайте на въпросителните до съответното поле, там има кратка информация за какво се ползва.

    "Шаблони за документа" - тук се задава кой готов шаблон за документ да ползвате. Стандартно с инсталацията на MODx идват няколко шаблона. Винаги можете да направите Ваш собствен. Чрез този шаблон за документ, Вие указвате конкретният документ по какъв начин ще се представи в сайта Ви. Винаги можете да направите различните документи с различни шаблони, стига това да е целта. Ако държите да имате еднаква визия на документите си, в "Конфигурация" изберете по подразбиране този шаблон, който искате да ползвате и новите документи ще бъдат автоматично създавани с него.

    "Заглавие на менюто" - ако е чекнато "Показване в менюто" и в снипета за показване на меню за сайта Ви е взето под внимание това чек-поле, то това заглавие ще се покаже в менюто, т.е. в горните полета на документа можете да запишете "Това е документ 1" за заглавие и "Това е съдържанието на документ 1" за дълго заглавие, но ако запишете в заглавие на менюто "Документ 1", посетители ще могат да избират връзка към документа от менюто ви като им се появява "Документ 1", а останалите полета ще се появят, ако сте задали това в шаблона за визуализация /който може да е различен от шаблона за документа/, когато се отвори документа. Какво е снипет? Малко по-късно в следваща стъпка. Снипета за меню може да бъде с различни параметри, така, че спокойно да си избирате варианти, като хоризонтално, вертикално, подменюта с n на брой слоя и т.н.

    Чрез "Индекс на менюто", можете да указвате къде точно в менюто - напред или назад да присъства документа. Обърнете внимание, че могат всички документи да бъдат с един и същ номер, тогава ще се подредят по азбучен ред.

    "Родител на Документа" - чрез щракване върху иконката-папка и повторно щракване в дървовидната структура върху документ, ще укажете този документ от дървото да стане родител на редактирания, т.е. този документ, който редактирате ще се появи като поддокумент на този, който сте избрали от дървото.

    "Съдържание на Документ", това е съдържанието на документа. За шаблонните променливи мисля да ги опиша по-късно в отделна стъпка, а правата за достъп ще станат ясни и интересни, когато разгледаме възможността да се създават роли, където всеки документ се определя в коя документна група да е, потребителя се определя в коя потребителска група да е и накрая се създава т.нар. роля, където се извършва връзката между документна и потребителска група.


    Да разгледаме вторият таб:
    "Настройки на страница" - нещата, които правят документа динамичен. В "Конфигурация" можете да зададете кои да са стойностите по подразбиране на полетата в този таб, когато създавате нов документ. Чрез снипет/и, които създават и/или модифицират документа, можете винаги да им променяте стойностите.

    "Контейнер" - всеки документ, който има наследници /поддокументи/ е контейнер. Документ, който няма наследници може да бъде контейнер, но документ, който има наследници, не може да не бъде контейнер. Това е важно, когато чрез снипет вадите по-някакъв начин структурата на даден родител - там можете да укажете дали да се вадят само контейнерите.

    "Редактор" - ако в "Конфигурация" сте избрали някой от WYSIWYG редакторите - TinyMCE или FCKeditor, то с това поле указвате дали да се използва.

    "Логване на посещенията (статистика)" - чрез това поле можете да следите статистки за посещенията

    "Публикуван" - тук указвате, дали документа ще е публикуван. Ако ънчекнете полето, а документа е указан да излиза в менюто, то той ще се махне от менюто - удобно е, ако редактирате нещо по документа и искате временно да не е публичен.

    "Дата на публикуване", "Дата на отмяната на публикуване" - можете да създадете документ, а чрез тези полета да укажете кога точно да се появи публичен и/или кога да спре да е публичен. Така можете да планирате във времето съдържанието на документите си.

    "Достъпен за търсене" - ако използвате снипет за търсене, чрез това поле можете бързо да намерите съдържанието, което се търси. Ако не искате документа да се показва, когато някой търси съдържание, което този документ съдържа, то не маркирайте полето.

    "Кешируем" - MODx използва техника за кеширане на документите - запазване в кеш, за да могат бързо да бъдат показвани, без да се налага всеки път да бъдат генерирани. Тази техника е полезна, ако Вашият документ е статичен. Ако е динамичен, например използвате снипет, чрез който всеки път съдържанието на документа е различно, то е задължително тази отметка да я няма, тъй като, ако системата кешира съдържанието, то няма как потребителя да види новото, генерирано от снипета, а ще вижда това което е записано в кеша.

    "Изчистване на кеша" - когато запише документа, кеша ще бъде изчистен.

    "Тип на съдържание" - тук указвате типа на документа. Вашият документ в повечето случаи ще бъде "text/html", но има случаи,  в които може да пожелаете да създадете javascript документ и например да го вмъкнете в head секцията.

    "Разположение на съдържанието" - указва какво да бъде съдържанието.


    Когато в "Ресурси" -> "Управление на META тагове и Ключови думи" сте задали МЕТА таговете и ключовите думи, които желаете да ползвате, то от третия таб в редактирането на документа, можете да изберете кои от тях да важат за дадения документ.

    Чрез четвъртият таб можете да видите как изглежда документа.



    В левия подпрозорец, където е дървовидната структура на документите в сайта Ви има много подходящи бутони за бързи действия и навигация. Ако щракнете с десен бутон на мишката върху документ, ще Ви се изведе меню с възможните действия върху документа. Ако изтриете документ, то той не изчезва. Ще го видите зачертан в менюто. Ще изчезне завинаги, когато щракнете на иконката-кошче. Ще Ви направи впечатление, че някои документи са полусиви, това са тези, на които не е маркирано да се показват в менюто. Тези документи, които не са публикувани са италик шрифт, а иконката е различна в зависимост от типа документ - html, javascript, css и др.

    Документите със своите атрибути се записват в БД. Атрибутите/компонентите/ на документа са неделима част от съответният документ. Те, тези атрибути, се използват от инструментите за въвеждане, редактиране, извеждане, изтриване на съдържанието и/или на някой атрибут на документа. Инструментите за обработка на документите по принцип са готови снипети, които в основната си част ползват механизми за обработка, чрез атрибутите на документа. Много мощен инструмент е Ditto.

    ВАЖНО Е да се разбере йерархията на документите и това, че вашето съдържание е подредено в документи с определена от Вас самите йерархия. Разликата с традиционните портални системи е, че при порталните системи примерно имате блокове и модули, а съдържанието се записва и извежда в таблици от БД съответно за блокове и модули. След това, съответното съдържание се обработва чрез скрипт/ове и се извежда в някакъв шаблон, където примерно за конкретен модул се извеждат прикрепените параметри.

    При MODx, документите имат една и съща структура - съдържание с атрибути. Тук не се извлича съдържание от БД, а се извличат документи, т.е. те физически се записват в БД, но това което се извършва е логически процес - логически ние винаги извличаме ЦЯЛ документ с неговите характеристики - атрибутите. Чрез инструментите за обработка и чрез шаблона за документа и шаблона за инструмента /снипета и/или чънка/, ние можем да представим това съдържание по начин, който най-много ни харесва. Тук има свободата да се реши как да изглежда секция от сайта - например, блог или коментари, но има и свободата да се прецени КАК точно да се борави с група документи или клон от дървовидната структура. Всъщност - тук си е истинска СВОБОДА, развързани ръце, стига човек да знае какво иска да получи като краен резултат. Научите ли се да боравите с инструментите - снипети, чънкове, шаблонни променливи, както и ако свикнете с логическата структура, че боравите с документ, а той има съдържание и атрибути, то много скоро ще забравите въпроси от сорта "Как да променя този скрипт, че искам да имам резюме в модула си за новините" - примерно
      smiley