We launched new forums in March 2019—join us there. In a hurry for help with your website? Get Help Now!
    • 17750
    • 78 Posts
    Какво е MODx и какво не е?

    MODx е CMF, MODx НЕ Е ПОРТАЛНА CMS!!!

    Колкото по-рано запомните това, толкова по-рано ще спрете да си задавате въпроси "а това за какво е?"!

    MODx е CMS фреймуърк, от тук и съкращението CMF (Content Management Framework). MODx предоставя инструменти с които можете да изградите система за управление на съдържанието по собствен стил и вкус, като това може да стане само с познаването на компонентите във фреймуърка. В следващите стъпки, ще изложа подробна информация за всеки един и някои особености, които трябва да се знаят.

    ЗАПОМНЕТЕ!!! Вашето съдържание ще бъде подредено винаги в ОТДЕЛНИ ДОКУМЕНТИ в MODx. Това е дървовидна структура, която може да бъде обработвана с различни инструменти. Няма директно от базата от данни да "викате" съдържанието. Ще обработвате документи. Бързо свикнете с това и ще разберете цялата мощ на системата по-рано. Ако все още мисленето Ви е на база портална система, забравете за "блокове", "модули" и всякакви други неща свързани с порталните CMS. ПРОСТО ГИ ЗАБРАВЕТЕ! Повтарям - тук се обработват документи, с предоставени или допълнително изработени инструменти и документите са подредени в дървовидна структура. Всеки документ има собствени характеристики и там е "цялата магия", но за това - по-късно.

    Характеристики на MODx:
    - Лесна за инсталиране система - със собствен инсталатор.
    - Системата разполага с определен набор от инструменти, инсталирани по подразбиране /разбира се, ако е избрана опцията да се инсталират/, с което можете веднага да имате работеща система.
    - Отлично направено ядро. "Парсване" на кода постъпващ в ядрото. Обектно ориентиран код на ядрото.
    - Manager /или контроният/административният панел/ - чрез него имате пълен контрол над съдържанието на сайта.
    - Лесно създаване и използване на темплейти(шаблони), без да е необходимо писане на скриптов код. Възможност всяка страница да бъде със собствен шаблон.
    - Лесно боравене с инструментите - възможност за създаване на библиотека от различни полезни неща, които много бързо и лесно могат да бъдат вграждани в съответният документ без да се налага отново да се пише, пише, пише код. Определено това спестява време, нерви а понякога - пари.
    - SEO!
    - AJAX
    - Scriptaculous, Prototype, Mootools.
    - Не на последно място, обновяванията на системата са съществени, не само козметични или да се направи някаква кръпка. Във всяка нова подверсия се цели подобряване от към лесно боравене с интерфейса, като тези обновявания са приемствени с по-предните подверсии.

    Колкото и да търсех недостатъци свързани с MODx, такива НЕ открих!!! Това допълнително направи още един огромен плюс в намерението ми да ползвам системата. От практиката се оказа, че за конкретни задачи винаги има два начина да се направят - лесен и труден. Интересното е, че все попадах на трудните, но това се измени рязко, след като придобих ясна представа за всички инструменти предоставени в MODx. За това в следващите стъпки ще опиша всеки един по един, за да помогна на други да си спестят някои "главоблъсканици". Не мога да не отбележа факта, че някои добавки /снипети и плъгини/ са с не до там изчерпателна документация( да не казвам, че на някои даже е спестена), и ако трябва нещо да се нарече "недостатък" то това е документацията.
    Накрая, отново:
    MODx е CMF, MODx НЕ Е ПОРТАЛНА CMS!!!