On March 26, 2019 we launched new MODX Forums. Please join us at the new MODX Community Forums.
Subscribe: RSS
 • Здравейте хорица.

  Гледам от доста време никой не споделя ни драска нещо, та реших да го сторя аз за да проверя дали има някой, който все още да следи темата и писанията в нея.

  От няколко месеца се любувам на ModX прелестите и красотите и реших да започна едно малко пътешествие в страната на шаблонизацията и изграждането на що-годе комплексен сайт под тази платформа, като пътьом споделям нещата, които са необходими стъпка по стъпка за да се постигне крайния резултат.

  Имайки предвид, че съм начинаещ в програмирането (което не се изисква в големи количества при работа с CMS-а за мое щастие) няма да съм далече от истината, ако кажа, че ще има трудни точки за мен самия.

  Бих се радвал ако някой се включва със съвети, критики, мнения, трикове и всичко останало за да можем да изградим един разумен и качествен пример кое как става и защо. Изгледах доста клипчета в Ютуб и всички останали медии и се учудих, че най-силни за момента са братушките, сякаш те са писали ModX. Всичко би било чудесно, но повечето теми дето се демонстрира как да се оформят и превърнат в чист функционал са или онлайн магазин или блог.

  Като идея за разработката планирам да използвам този шаблон: http://wrapbootstrap.com/preview/WB07P1G84 , който вече съм си закупил (съвсем легално wink ) и мисля да се уча на него.

  Идеята ми е да се обхване цялостното изграждане - от момента на инсталация до "ключ", след което всеки ще може да има един добър пример под ръка, ако има нужда/желание да превърне друг подобен шаблон в проект.

  Умишлено избрах по-комплексен шаблон, за да може да се обхванат повечко модули и всякакви необходими подходи, та ще се радвам ако някой от знаещите и можещите споделя своето мнение.

  Ами това е за момента, интересно ми е дали има смисъл да си "губим времето в това" или разделът е заспал 100 годишен сън и няма нужда да се вдига много шум smiley
  • Само да допълня, че технически голяма част от шаблона е вече готова. В момента се боря с търсачката, която би следвало да има падащо меню с няколко листнати подкатегории, както и да указва дали статията има прикачена картинка или видео. Не знам дали има много смисъл в това, но поне е начин да се покажат нещата кое как се прави, а останалото ще може да се променя според критериите по аналогичен начин.

   Тъй като шаблонът е за know-how споделяне, та си мисля, че би било добре да има възможност посетителя да филтрира публикациите с видео или снимки пред тези с чист текст. Не е проблем да се премахнат ако някой мисли, че това не е нужно, стига да се стигне до лесен и удобен начин да се филтрират публикациите за да може бързо и лесно да се стигне до необходимото съдържание.

   Пак казвам, не съм професионалист, та ако нещо куца откъм логика, подход и всичко останало, свиркайте смело и безотговорно!
   • Добре дошъл.
    В секцията се пише наистина малко защото сме и малко хора. Вярно е че що се отнася до MODX Evolution се поддържа предимно от руснаците защото създателите му предимно се грижат за Revolution облака им и евентуално следващата версия.
    Една идея така която ми идва набързо и като за без пари :j. Освен търсачката можеш да спомогнеш с категории и най-вече тагове и спрямо тях да ги групира особено при предимно видео съдържание в сайта ти.
     Multylingo 1.0 alpha (snippet + plugin) - For creation a full-featured multilingual site with MODx Evo
     My sites:
     Мисли, интересни мисли
    • Здравей и добре дошъл и от мен smiley

     Както Васил спомена в предния пост, в секцията се пише малко, защото сме малко хора. Но това не трябва да те отчайва. Ако имаш въпроси - задавай ги тук и когато можем и с каквото можем ще помагаме. Дори и да няма кой да ти отговори тук, без притеснения може да задаваш въпроси в някои от главните секции във форума. Там при правилно зададен и обяснен въпрос ще ти отговорят със сигурност smiley

     Отделно може и да се похвалиш с крайния резултат.

     Ами наслука в начинанията да ти пожелая и пиши, ако има нещо.
      peace&love / bike&ride