• MaxiGallery polskie znaki#

• pdm Reply #1, 3 years, 4 months ago

Reply
    Dlaczego w opisach obrazów nie ma polskich znaków ? Wszędzie na stronie są, w bazie danych są polskie znaki, ale maxigallery nie wyświetla polskich znaków tylko krzaczki. Wie ktoś może dlaczego lub jak to rozwiązać ?

• koszelek Reply #2, 3 years, 4 months ago

Reply
    ... czy robiłeś już takie coś http://modxcms.com/forums/index.php/topic,10312.0.html ?? To rozwiązanie nie jest dedykowane dla MaxiGallery, ale ja tak robię i bez problemu mi wszystko działa, łącznie z maxi.

Pozdrawiam

• pdm Reply #3, 3 years, 4 months ago

Reply
    Nie jestem w stanie dojść dlaczego tak się dzieje. Podaję stronkę na której jest problem http://www.mad.net.pl/Kasetony-wietlne.html, jak widać w galerii nie ma polskich znaków. Na całej stronie są. W innych instalacjach sprawdziłem i też występuje ten problem. Koszelek mógłbyś mi powiedzieć co ci wypluwa komenda w mysql

show variables like 'character%'; oraz show variables like 'collation%'; ?? Oraz jakiego kodowania używasz na stronie ? I jakiej wersji MaxiGallery ? Czy ktoś w ogóle ma podobny problem ?

SQL wypluwa mi:
    show variables like 'character%' Variable_name Value
    character_set_client utf8
    character_set_connection utf8
    character_set_database latin2
    character_set_filesystem binary
    character_set_results utf8
    character_set_server latin1
    character_set_system utf8
    character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/

show variables like 'collation%'; collation_connection utf8_general_ci
    collation_database latin2_general_ci
    collation_server latin1_swedish_ci

• Waldemar Hornatkiewicz Reply #4, 3 years, 4 months ago

Reply
    Możliwości jest sporo, ale przede wszystkim polecam robienie wszystkiego w utf...

• pdm Reply #5, 3 years, 4 months ago

Reply
    ok ustawiłem kodowanie w bazie:

character_set_client utf8
    character_set_connection utf8
    character_set_database utf8
    character_set_filesystem binary
    character_set_results utf8
    character_set_server latin1
    character_set_system utf8
    character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/

collation_connection utf8_general_ci
    collation_database utf8_general_ci
    collation_server latin1_swedish_ci

character_set_server oraz collation_server nie jestem w stanie zmienić to może zmienić chyba tylko usługodawca serwera.
    Oraz dodałem w odpowiednie miejsca mysql_query( 'set names utf8' ); Polskie znaki są w opisach galerii oraz na stronie.

Problem jest tylko z managerem z ustawionym kodowaniem na utf8 pokazuje coś takiego zamiast polskich znaków.

Jedno lub wi�cej z ustawie� konfiguracyjnych nie zosta�o zweryfikowane:

Zmiana na inne kodowanie w managerze skutkuje pokazaniem polskich znaków, ale wtedy nie ma polskich znaków gdy dodaje się treść przez WYSIWIGa.

• Waldemar Hornatkiewicz Reply #6, 3 years, 4 months ago

Reply
    Quote from: pdm at Jan 22, 2009, 11:12 AM

character_set_server oraz collation_server nie jestem w stanie zmienić to może zmienić chyba tylko usługodawca serwera.
    Oraz dodałem w odpowiednie miejsca mysql_query( 'set names utf8' ); Polskie znaki są w opisach galerii oraz na stronie.

To już bez znaczenia, bo ustawienia bazy nadpisują ustawienia serwera.

Quote from: pdm at Jan 22, 2009, 11:12 AM
    Problem jest tylko z managerem z ustawionym kodowaniem na utf8 pokazuje coś takiego zamiast polskich znaków.

Jedno lub wi�cej z ustawie� konfiguracyjnych nie zosta�o zweryfikowane:

Zmiana na inne kodowanie w managerze skutkuje pokazaniem polskich znaków, ale wtedy nie ma polskich znaków gdy dodaje się treść przez WYSIWIGa.

Najpewniej pomoże zmiana kodowania pliku językowego na utf8, lokalizacja - manager/includes/lang/polish.inc.php. Prawdopodobnie będziesz musiał po tej operacji jeszcze 'ręcznie' pozmieniać krzaczki na polskie znaki, ale to nie problem w jakimkolwiek normalnym edytorze tekstowym ;]

• pdm Reply #7, 3 years, 4 months ago

Reply
    Dzięki serdeczne to rozwiązuje cały problem !
    Potraktowałem następujące pliku programem Gżegżółka konwertując je do utf-8

assets/modules/quick_edit/lang/polish.inc.php (żeby qiuck edit się nie buntował)
    manager/includes/lang/polish.inc.php

• koszelek Reply #8, 3 years, 2 months ago

Reply
    Może to nie do końca w tym temacie, ale odpowiem jeszcze na pytanie, które przynajmniej mnie dręczyło od jakiegoś czasu i nie wiedziałem co z tym zrobić, a mianowicie:
    JAK USUNĄĆ BŁĄD ILOŚCI WPISÓW W PLIKU JĘZYKOWYM? , który występuje po zmianie języka na polski.
    Nie mam poprawnego pliku językowego, jednak można wyłączyć komunikat w pliku manager/includes/config_check.inc.php w 72-75 linii
    if (count($_lang)!=$length_eng_lang) {
      //  $warningspresent = 1;
      //  $warnings[] = array($_lang['configcheck_lang_difference']);
    }

W tym momencie modX wygląda normalnie po zalogowaniu.